Plajele din Mallorca, șiragul de perle a celei mai mari insule din Arhipelagul Baleare

Cu siguranță, soarele, plaja și marea joacă un rol important în viața  turistului care alege Mallorca, cea mai mare insulă a arhipelagului Baleare, drept destinație de vacanță. Plajele din Mallorca, peste două sute la număr, sunt printre cele mai frumoase din Europa. Întinse pe kilometri, cu nisip fin, alb sau galben, oglindindu-se în apa de cristal a Mediteranei, mărginite de stânci abrupte sau de râpe acoperite cu grohotiș, având în spate clădiri moderne sau vechi castele și catedrale, plajele din Mallorca  sunt vizitate, anual, de milioane de turiști.

Fie că se relaxează, pur și simplu la soare, fie că fac plimbări lungi, admirând panoramele unice ori practică sporturile acvatice, vizitatorii nu au decât cuvinte de laudă.  De asemenea, serviciile de calitate și facilitățile oferite nu fac decât să întregească acest tablou aproape perfect al plajelor din Mallorca. De menționat că mare parte dintre plajele din Mallorca dețin Steagul Albastru, Blue flag, ca certificate al calității apei, curățeniei, a serviciilor și a facilităților oferite vizitatorilor.

Conform statisticilor, în acest moment, cea mai apreciată dintre plajele din Mallorca este Es Trenc, situată în partea de sud a insulei, în apropierea localității Colonia de San Jordi. Lunga de 2 kilometri, având un nisip foarte fin, Es Trenc este una dintre plajele din Mallorca preferate de amatorii de nudism.

Plaja Es Trenc  din Mallorca
Plaja Es Trenc din Mallorca paradisul amatorilor de nudism

Plaja Formentor, este una dintre cele mai fotografiate din Insulele Baleare, datorită nisipului foarte alb și foarte fin care face ca apa Mării Mediterane să capete claritatea unui cristal în nuanțe turcoaz. Plaja Formentor are mai puțin de un kilometru lungime si este foarte ingustă.

Playa de Palma este un centru turistic desfășurat pe o suprafață de aproximativ 4.600 de metri de plajă acoperită cu nisip foarte fin, alb. Situat între C’an Pastilla, la vest, și El Arenal, la est, Playa de Palma este amplasat la o distanță destul de mică de Palma de Mallorca, în apropierea golfului cu același nume. Playa de Palma este renumită între plajele din Mallorca deoarece aici întâlnim cea mai mare concentrație de hoteluri și centre de cazare, precum și numeroase baruri, restaurante, cluburi, discoteci,  zone comerciale, centre de închirieri auto/moto/biciclete și agenții de turism. De asemenea, zona este renumită pentru parcul acvatic, spațiile speciale destinate practicării sporturilor de toate felurile, tenis, fotbal, baschet, golf, scufundări, schi nautic, windsurf etc.

Playa de Palma
Playa de Palma este amplasat la o distanță destul de mică de Palma de Mallorca

Legat de Playa de Palma, trebuie să avem în vedere și Ca’n Pastilla.  Situată în sud-estul aproape de aeroportul Son Sant Juan, este una dintre primele stațiuni populate de britanici în anii 1960. Ca’n Pastilla este formată dintr-o stradă principală  mărginită de numeroase străduțe și alei secundare. În golful Palma de Mallorca există un un port pitoresc și Club Maritimo San Antonio de la Playa. Plaja, acoperită cu nisip fin, alb, se întinde din Ca’n Pastilla până la Playa de Palma și El Arenal.

Magalluf este, de asemenea, renumită printre plajele din Mallorca. Este o limbă de nisip fin, lungă de 850 de metri și lată de aproximativ 35 de metri. De aici, la o distanță de aproximativ un kilometru de țărm se vede insula La Porrassa, o altă atracție turistică locală.

Magalluf este, de asemenea, renumită printre plajele din Mallorca
Magalluf este, de asemenea, renumită printre plajele din Mallorca

El Arenal este cea mai lungă dintre plajele din Mallorca, fiind acoperită cu un nisip foarte fin, de culoare albă. Aici, apa mării este foarte limpede, cristalină iar valurile nu sunt foarte mari și puternice.

Dintre plajele din Mallorca, trebuie spus că în Ca’n Pastilla, El Arenal sau Magalluf, apa Mediteranei  nu este întotdeauna clară, nisipul golfului imprimând mării o culoare alb-lăptoasă. Apa este însă foarte caldă și foarte liniștită, o adevarată supă de vară.

Palma Nova este o stațiune maritimă în golful Palma, renumită între plajele din Mallorca. Datorită farmecului său deosebit, locul a fost ales pentru construcția primelor reședințe de vară, începând cu anul 1935. Atunci, în acea perioadă, stațiunea și-a căpătat și numele, cel dinainte fiind Son Caliu. Localitatea a cunoscut o perioadă dificilă în timpul războiului civil din Spania și a izolării ce i-a urmat, din cauza dictaturii franchiste. A reintrat în atenția turiștilor după anul 1960, o dată cu invazia de turiști. Din păcate, proiectul de oraș grădină, așa cum a fost conceput a fost abandonat.

Plaja Palma Nova, Mallorca

Plaja Palma Nova, Mallorca

Santa Ponsa este un orășel stațiune amplasat în vestul insulei,  pe malul golfului cu același nume. Având o istorie bogată care începe în epoca Imperiului roman, numele orașului Santa Ponsa a rămas neschimbat de-a lungul veacurilor. Renumită între plajele din Mallorca, zona atrage numeroși turiști atât datorită vestigiilor istorice cât și prin frumusețea deosebită a locurilor. Plaja lungă de 1.300 metri și lată de 100 metri, peisajele deosebite, atmosfera calmă și relaxantă, predomină  de-a lungul întregului sezon turistic.

Paguera este o staţiune plajă, în sud-vestul insulei Mallorca. Între celelalte plaje din Mallorca, Paguera este renumită pentru zona verde formată din păduri de conifere, respectiv, pini marini. Statiunea are un microclimat special, ceea ce face să fie extrem de căutată mai ales în timpul iernii. Paguera se mândreşte cu trei plaje principale, acoperite cu nisip fin și alb care se oglindesc în apele de cristal ale Mediteranei.  De dimensiuni relativ reduse, (180 m – lungime, 65 m – latime) plaja Paguera Torá este renumită pentru vegetația de pini marini care ajunge aproape de apele mării. Deși valurile nu sunt foarte puternice, locația este bună pentru cei ce practică windsurf-ul.

Peguera Plamira considerate cea mai mare dintre dintre plajele din Peguera, măsoară 570 metri  lungime și 40 m lățime. Este acoperită de același nisip fin și alb, atât de apreciat atunci când se face referire la plajele din Mallorca. Turiștii beneficiază de o multitudine de servicii și facilități, de la restaurant și baruri până la magazine și centre de închiriere umbrele și șezlonguri.

Cu o lungime de 85 metri și o lățime de 60 metri Peguera Romana dispune de o serie de facilități specifice, precum șezlonguri, umbrele, hidrobiciclete.

În afara celor pe care le-am prezentat mai sus, există numeroase alte plaje din Mallorca apreciate de turiști, între care amintim: Bahia di Palma, Alcudia, Magalluf, Cala Mayor, Cala Sant Vicenç, Cala Millor, Coma Sa, Alcanada, Canyamel sau Porto Cristo.

Articole recomandate: Palma de Mallorca votat cel mai bun oras unde poti trai de pe planeta
Viata de noapte in Palma de Mallorca: Club Pacha Mallorca
Catedrala Seu din Palma de Mallorca în primele 10 monumente cel mai vizitate din Spania
Acvariul din Palma de Mallorca sau Palma AQUARIUM
Insulele Baleare: Ibiza – capitala alba a distracției europene
Insulele Baleare: Menorca – Insula Albastră a Arhipelagului Baleare (2)

Mallorca: Soller si Port de Soller

Share This:

Post Comment