O calatorie fantastica cu Tren de Soller

O călătorie cu Tren de Sollor trebuie să fie cu siguranță pe lista “Must to do on Mallorca Island”. Indiferent dacă îți place să călătorești cu trenul sau nu, Tren de  Soller este una dintre experiențele cele mai frumoase și memorabile pe care le poți trăi. Călătoria cu Tren de Soller este râvnită de cei care vor se bucure cu adevărat de frumusețile naturii pe insula Mallorca. Această călătorie te va duce înapoi în timp și va fi greu să găsești pe cineva, indiferent de vârstă, care să nu se bucure de această experiență.

tren-de-soller-1

Trenul plecă din centrul orașului Palma de Mallorca chiar de lângă Plaza de Espana și trece prin peisaje spectaculoase ca să ajungă în inima vechiului oraș Soller. Traseul de 27,3 km trece prin peisaje montane uimitoare, tuneluri, poduri şi viaducte arcuite. Uneori trenul opreşte în zone unde peisajul este încântător iar călătorii pot să coboare din tren pentru a admira spectacolul oferit de natură şi a imortaliza într-o fotografie totul pentru a împărtăşi apoi această experienţă cu prietenii pe reţelele sociale.

Dar care este istoria Tren de Soller?

Orasul Soller era separat de capitala Regiunii, Palma de Mallorca, de muntii Tramuntana, legătura fiind asigurată fie pe mare, ocolind insula, fie prin munţi pe o potecă foarte îngustă. Odată cu dezvoltarea regiunii din jurul oraşului Soller, prin producţia de portocale şi bumbac, era necesară găsirea unei soluţii pentru transportul acestora în Palma de Mallorca.

tren-de-soller-2

Un localnic pe nume Jeronimo Estades a venit cu ideea de a lega Soler și Mallorca cu un tren, traversând munţii. Începerea lucrărilor a fost întârziată din cauza costurilor uriaşe. În cele din urmă s-a început construcţia căii ferate ce leagă Soller şi Palma de Mallorca, traversând munţii şi care avea să includă nu mai puţin de 13 tuneluri şi 5 viaducte.  Lucrările au fost finalizate în 1912 iar linia a fost numita Orange Express datorită faptului că pe ea se transportau foarte multe portocale.
Dezvoltarea reţelei de drumuri a făcut ca Orange Express să îşi pierdă din importanţă, dar odată cu dezvoltarea turismului aceasta a fost relansată pentru transportul turiştilor. Indiferent de sezon, o călătorie cu Tren de Soller oferă experienţe unice. La începutul primăverii poţi admira livezile înflorite de migdali, portocali şi măslini care îţi încântă privirea şi desfată mirosul cu parfumul lor.

Traseul urmar deTren de Soller

tren-de-soller-5
650

Trenul pleacă zilnic de la Plaça de l’Estació făcând ruta de 7 ori pe zi, cei 27,3 kilometri fiind parcuşi în aproximativ 75 de minute. Traseul străbate insula Mallorca trecând prin o parte din Palma de Mallorca, urmată de zona rurală din apropiere, cu peisaje magnifice, ajungând până la peisaje montane deosebite în Serra de Alfabia unde străbate 13 tuneluri şi 5 viaducte.

tren-de-soller-3

Traseul începe din mijlocul oraşului Palma de Mallorca şi în 20 de minute ajungi să vezi peisaje rurale de o frumuseţe rară. Trenul începe să urce uşor spre Serra Tramuntana, iar de o parte şi de alta poţi admira plantaţii de măslini şi case rustice în inconfundabilul stil mallorquin. În jumătate de oră ajungi la staţia Bunyola, care este la jumătatea distanţei dintre Palma  de Mallorca şi Soller. Unii turişti preferă să ia trenul de aici ori, într-o parte ori în cealaltă. Preţul unui bilet până la Bunyola este de 4,5 euro iar preţul întreg pentru traseu  este de 9 euro. La puţin timp după ce ai plecat din staţia Bunyola poţi vedea în spatele tău o frumoasă panoramă a oraşului Palma de Mallorca care pare că se varsă în Marea Mediterană în timp ce în faţă te aşteaptă peisaje montane deosebite. Trenul care pleacă la 12.15 supranumit şi “trenul panoramic” opreşte la Mirador Pujol de’n Banya la scurt timp după ce străbate cel mai lung dintre tuneluri de aproximativ 3 km.

tren-de-soller-4

Pentru construcția acestui tunel au fost necesari 3 ani de muncă și o grămadă de dinamită pentru a străpunge stânca muntelui, lucrările fiind realizate în perioada 1907-1910. Din acest popas se poate admira valea ce se îndreaptă spre Soller. De aici trenul gonește peste viadute și trece printr-un tunel de unde coboară cu repeziciune spre Soller. Gara din Soller a fost amenajată într-un conac construit la începutul secolului 17.

tren-de-soller-5

Biletele de întoarcere sunt valabile două săptămâni în cazul în care te îndrăgostești de Soller și îți va fi greu să te desparți de acest oraș. Oricum merită să mai faci odată ruta feroviară ce șerpuiește prin munții Tramuntana.
Așa că dacă ajungi în insula Mallorca, Perla Mării Mediterane, din itinerariul tău nu trebuie să lipseacă o călătorie cu Tren de Soller.

Unde mergem în Insula Mallorca?! (1)

Ești în căutarea unei destinații turistice la mare, cu soare,…

O calatorie fantastica cu Tren de Soller

O călătorie cu Tren de Sollor trebuie să fie cu…

Insulele Baleare : Mallorca – un colț de paradis pentru turişti

Insulele Baleare Mallorca În vestul Mării Meditarane, în partea de…

Follow me at Magalof !

Cauți un loc unde să îți petreci concediu și să te…

Share This:

Post Comment