Insulele Baleare, paradisul turiștilor din Marea Mediterană

Situate în vestul Mării Meditarane, în partea de est a coastei spaniole, Insulele Baleare, a căror denumire oficială este Illes Balears (în catalană) sau Islas Baleares (în spaniolă) sunt un arhipelag de insule din care cele mai importante sunt Mallorca, Menorca (Minorca), Ibiza (Eivissa), Formentera și Cabrera. Luat în totalitate, teritoriul Insulelor Baleare are o suprafață ceva mai mica de 5.000 km².

Insulele Baleare
Insulele Baleare

După așezarea geografică, localnicii au împărțit cele cinci componente care formează arhipelagul Insulelor Baleare în Pitiusas (Ibiza și Formentera) și Gimnesias (Mallorca, Menorca și Cabrera).

Ca formă administrative, Insulele Baleare sunt parte componentă a Spaniei, având statut de provincie autonomă. Capitala, Palma de Mallorca este cel mai mare oraș al arhipelagului și se află pe insula Mallorca. Limba oficială este catalana dar populația vorbește fluent spaniola. Ca și o curiozitate, trebuie să spunem că pe fiecare dintre insule se vorbește un dialect diferit al limbii catalane. Pe de altă parte, având în vedere că principala activitate economică a regiunii este  turismul, trebuie spus că cei mai mulți dintre localnici cunosc engleza, franceza, italiana și germana.

Istoria Insulelor Baleare începe din antichitate când arhipelagul a fost descoperit de corăbierii fenicieni care au întemeiat o colonie, un oraș numit Mago. Ulterior, de-a lungul veacurilor, insulele s-au aflat, succesiv, sub stâpânirea romanilor, vandalilor, a bizantinilor, arabilor, a englezilor (Menorca a fost dependență britanică până în secolul XVIII) a francezilor și, în cele din urmă, a catalanilor.

Clima mediteraneană, cu aproximativ 300 de zile însorite pe an, face ca Insulele Baleare să fie una dintre destinațiile preferate de vacanță. Zilnic, numeroase curse de avion sau nave de croazieră aduc mii de turiști din întreaga lume.  Toți sunt atrași de plajele acoperite cu nisip din cel mai fin, care strălucește în soare, ospitalitatea localnicilor, atmosfera cosmopolită, frumusețile naturale și tradițiile locale. Nu puțini sunt cei care, după ce au văzut Insulele Baleare  s-au întors și, chiar s-au stabilit aici.

Ibiza este unică între Insulele Baleare datorită numeroaselor cluburi și discoteci, printre cele mai celebre din lume, și a vieții de noapte extrem de intense. Destinație preferată a tinerilor nonconformiști și amatori de senzații tari, Ibiza este considerată capitala distracției din Europa. DJ renumiți susțin spectacole incendiare în locații renumite precum Pacha, El Divino, Space, Amnesio, Es Paradis, Privilege, Eden, Heaven, Zoo Project, Circoloco, Blu, Martina etc.

Mallorca, apreciată drept Perla Mediteranei este cea mai mare dintre Insulele Baleare.  Numeroase personalități, între care familia regală a Spaniei, actori celebri, industriași, sportivi etc. dețin locuințe de vacanță în Palma de Mallorca ceea ce i-a adus reputația unui oraș exclusivist. Insulă a contrastelor, vizitatorii sunt atrași, pe de-o parte de hotelurile și cluburile luxoase din stațiunile situate în  Golful Palma, iar pe de alta de peisajele sălbatice, superbe, clădirile vechi și stilul de viață rustic, tradițional, al localnicilor din nordul insulei.

Menorca, cea mai estică dintre Insulele Baleare, este o locație mai puțin cunoscută de turiști, un spațiu, încă, neexplorat. Este exact locul în care dorești să te afli atunci când cauți liniștea și odihna. Plaje pustii, sate pescărești, foarte multă vegetație luxuriantă crează impresia unui paradis aflat dincolo de lume, în care predomină verdele și albastrul. În 1993 UNESCO a declarant insula rezervaţie biosferică mondială, pentru a conserva flora și fauna unică.

Turisti in insulele Baleare
Turisti in insulele Baleare

Declarată Parc Național, Parque Nacional del Archipiélago de Cabrera, Cabrera este cea mai puțin vizitată dintre Insulele Baleare. Accesul turiștilor este limitat la maximum 300 de persoane pe zi pentru a nu afecta ecosistemul.

Formentera, cea mai mica dintre Insulele Baleare este amplasată la sud de Ibiza, de care o separă un canal lat de 3,5 km. Renumită pentru nisipul alb al plajelor, Formentera este paradisul scufundătorilor.

Share This:

Post Comment