Insulele Baleare: Menorca – Insula Albastră a Arhipelagului Baleare (1)

Insulele Baleare

Menorca

În multe prezentări și ghiduri turistice despre Insulele Baleare, Menorca este considerată sora mai mica a insulei Mallorca. De altfel, numele i-a fost dat prin comparație cu vecina sa mai mare.

Cunoscută și ca Insula Albastră, Menorca este situată la o distanță de 240 de kilometri de Barcelona, fiind cea mai nordică dintre Insulele Baleare. Punct de importanță strategică, în Marea Mediterană, Menorca este tranzitată de  numeroase vase militare și comerciale. Capitala, principalul oraș, este Mahon, poziționat în partea de sud-est, şi a fost întemeiat în urmă cu trei mii de ani. Relieful este format din stânci și dealuri de mica altitudine, în interiorul și nordul insulei și o zonă de câmpie în partea de sud. Cel mai înalt punct, Monte Toro măsoară 357 m de la nivelul mării.

Insula Menorca, supranumita si insula albastra
Insula Menorca, supranumita si Insula Albastra a Arhipelagului Baleare

Istoria insulei Menorca, la fel ca și a celorlalte Insule Baleare, începe cu mii de ani în urmă iar evoluția sa, de-a lungul timpului, este pusă în valoare de numeroasele vestigii minoice, romane sau maure. Pe întreaga suprafață a insulei sunt răspândite numeroase ruine ale unor orașe străvechi și artefacte.

Caracteristic insulei Menorca, dintre toate Insulele Baleare, este piatra pe care o întâlnim la tot pasul, în pereții caselor, în zidurile bisericii și a celorlalte construcții. Zidurile de piatră (parets) delimitează, de secole bune, proprietățile și câmpurile localnicilor.  Iar ca monumente sunt renumite cavourile (navetas) mesele megalitice (taulas) sau turnurile de pază (Talaiots), dintre care, multe datează dinaintea erei noastre.

Apus de soare in  insula Menorca, Spania, in luna August
Apus de soare in insula Menorca, Spania, in luna August

La fel ca și celelalte surate ale sale din Insulele Baleare, Menorca are o climă subtropicală, cu ierni blânde şi umede și veri temperate, cu temperaturi ce nu depășesc circa 30ºC. Clima caldă și umedă a favorizat dezvoltarea unei vegetații bogate și luxuriante. Insula nu este foarte mare, dar în interiorul granitelor ei călătorul descoperă o varietate de peisaje și numeroase specii unice de plante și animale. Natura virgină ocupă cam jumătate din suprafața insulei motiv pentru care, în 1993, UNESCO a declarat Menorca rezervație biosferică de interes mondial.  (Continuare aici)

Share This:

Post Comment