Insulele Baleare: Menorca – Insula Albastră a Arhipelagului Baleare (2)

Insulele Baleare

Menorca

Datorită poziției sale izolate, între Insulele Baleare, comparativ cu Ibiza și Mallorca, este un loc liniştit și încă neexplorat de turiști. Chiar dacă pentru foarte mult timp, s-a aflat în umbra suratelor sale, mult mai vizitate de vilegiaturiști, nu înseamnă că este mai puțin interesantă.

Insulele Baleare: 120 de toate felurile te asteapta sa le descoperi in Menorca
Insulele Baleare: 120 de toate felurile te asteapta sa le descoperi in Menorca

Cei care au pășit pe țărmurile ei o descriu ca pe un colț de rai, cu plaje superbe și golfuri stâncoase, multe încă necercetate de om.  Ceea ce frapează aici este combinația de culori. Albul caselor, verdele din vegetație, auriul și roșcatul plajelor, azuriul apelor Mediteranei și cenușiul stâncilor fac din Menorca un spațiu unic în arealul Insulelor Baleare.

De altfel, localnicii sunt foarte prietenoși dar fermi atunci când cineva dorește să le transforme peisajul. De-a lungul vremii au reușit să păstreze nealterat patrimoniul natural al insulei făcând opoziție tuturor celor ce au încercat să intervină asupra sa. Dezvoltarea imobiliară, construcția de noi clădiri este controlată cu strictețe, iar materialele folosite trebuie să fie în armonie cu mediul înconjurător.

Dintre Insulele Baleare, se poate spune că este locul în care dorești să te afli atunci când cauți intimitatea. Plajele pustii, satele pescăreşti arhaice, oraşele istorice, peisajele exotice, sălbatice, locurile neatinse de mâna omului, fac din Menorca o destinație favorite pentru cei ce doresc o vacanță lipsită de agitație, rurală.

Vremea frumoasă, peste 300 de zile însorite pe an, este perfectă pentru doritorii de plimbări lungi. Traseele care pornesc din centrul insulei spre sud, până la Cala Galdana sau Santo Tomas, trec pe lângă ravine maiestuase, mine vechi de piatră sau construcții preistorice. Heleșteele, mlaștinile sărate, lagunele sau cele peste 50 de forme geologice  și peșteri completează peisajul sălbatic. Cea mai importanta zona umedă, care nu trebuie ratată, este Parcul Natural Albufera.  Merită vizitate și zonele Addaia, Son Saura ori Son Bou.

Iubitorii de tradiții pot participa la festivalurile (fiestas) localnicilor iar gurmanzii pot experimenta bucătăria locală, bazată în principal pe pește și fructe de mare, într-una din micile taverne deschise în sătucele aproape adormite de pe coastă. Ca feluri de mâncare ce merită încercate, recomandăm Lechon, un preparat din carne de purcel, cu sos din lapte şi Conejo con Cebolla, carne de iepure, înăbuşită în ceapă.

menorca-spania-seara
Insulele Baleare: Peisaje spectaculoase te incanta la tot pasul in Insula Menorca

Pe coasta insulei Menorca sunt peste 120 de plaje de toate felurile, mai multe decât în Ibiza și Mallorca, surorile mai mari din Insulele Baleare, la un loc, de la cele lungi și nisipoase până la golfuri ascunse sau plaje pline de roci ascuțite. Mare parte sunt nepopulate chiar și în perioadele de vârf ale sezonului estival, în luna august.

Acest lucru nu înseamnă că insula oferă mai puține facilități de petrecere a vacanțelor. Zona de coastă este ușor accesibilă și favorizează practicarea sporturilor de apă. Există o multitudine de locaţii de unde turiștii pot închiria echipamente sau pot practica navigația cu ambarcațiuni ușoare, windsurfing, snorkeling, scufundări sau caiac.

Astfel, pentru turistul care și-a ales ca destinație de vacanță Insulele Baleare, recomandăm cu toată încrederea Menorca. Datorită frumuseții sale virgine, insula oferă posibilitatea de a descoperi noi spații și de a trăi experiențe pe care nu le-ați mai încercat în alte locuri.

Asa ca daca vii in Insulele Baleare neaparat trebuie sa treci prin Menorca. Ce mai astepti?!

Share This:

Post Comment