Insulele Baleare: Ibiza – capitala alba a distracției europene

Insulele Baleare

Ibiza

Ibiza, în catalană Eivissa, este, cu siguranță, cea mai populară dintre Insulele Baleare, renumită pentru petrecerile incendiare care au loc aici, în fiecare vară, și care atrag milioane de tineri din întreaga lume. Când vorbim de Ibiza, ne referim la cele mai celebre cluburi și discoteci și la viață de noapte trăită cu intensitate maximă. Pe scurt, la capitala distracției din Europa.

insulele Baleare, Ibiza: Plajele se umplu pana la refuz cu turisti dornici de distractie
insulele Baleare, Ibiza: Plajele se umplu pana la refuz cu turisti dornici de distractie

Numită și Insula Albă, Ibiza este cea de-a treia ca mărime, cu o suprafață de 571 km², dintre Insulele Baleare.  Este situate la o distanță de aproximativ 80 de kilometric de coasta spaniolă și la 140 de kilometri sud-est de Mallorca. Reședința este în orașul Ibiza, care dă și numele insulei, dar pe lângă acesta mai sunt patru municipii, San Antonio Abad, Santa Eulalia del Río, San José, San Juan Bautista.

Clima este caldă, mediteraneană, cu temperaturi care nu scad sub 7 grade Celsius în timpul iernii, ceeace favorizează plantațiile de portocale, măslini, lămâi și smochini. De asemenea, solul este potrivit culturilor de cereale și legume.

Istoria insulei începe în antichitate, mai exact în anul 654 î.Hr., când au debarcat primii coloniști cartaginezi. De atunci, Ibiza s-a aflat sub ocupația romanilor a bizantinilor, a arabilor și a creștinilor, fiecare dintre aceste civilizații lăsându-și amprenta culturală asupra sa. În 1999, Ibiza a intrat în patrimoniul UNESCO, datorită orașului fortificat Dalt Vila, a așezării feniciene Sa Caleta, a necropolisului Puig des Molins și a câmpiilor subacvatice din Posidonia Oceanica.

Deși printre celelalte Insule Baleare, Ibiza are renumele unei destinații favorite a tinerilor petrecăreți, amatori de agitație și muzică ascultată la maxim, lucrurile nu stau chiar așa. În insula care, pe timpul zilei nu se deosebește cu nimic de celelalte, pot fi întâlniți turiști de toate vârstele.  Aceștia sunt atrași de numeroasele obiective turistice.
Insulele Baleare, Ibiza: pe timpul zilei Ibiza nu se deosebeste prea mult de celelalte insule din arhipelagul Baleare

Insulele Baleare, Ibiza: pe timpul zilei Ibiza nu se deosebeste prea mult de celelalte insule din arhipelagul Baleare

Între acestea se numără Centrul Vechi al orașului Ibiza, Dalt Vila, centru comercial de o importanță deosebită în Mediterana, construit, în antichitate, de cartaginezi. De-a lungul vremii, Dalt Vila a cunoscut perioade succesive de dezvoltare și declin în funcție de cei ce s-au instalat aici. În zilele noastre, pot fi admirate clădirile construite în stiluri dintre cele mai felurite, arab, renacentist Italian, spaniol traditional etc. În Dalt Vila poate fi admirată Catedrala Santa Maria (1235) o construcție a cărei arhitectură combină goticul și barocul într-o viziune extrem de intersantă.

De văzut sunt și zidurile încojurătoare și monumentala Porta del Mar, fortificații de apărare, construite în secolul XVI pentru a proteja orașul de invazia turcilor.

În centrul orșalui Ibiza, sunt Necropolele Puig des Molins care datează din perioada feniciană a orașului și care este cea mai mare de acest tip dintre cele cunoscute, găzduind aproximativ 3000 de morminte feniciene.

Un alt obiectiv care merită vizitat, specific Insulelor Baleare, sunt Câmpiile de Posidonia Oceanica, o planta acvatică endemic care se dezvoltă în preajma insulei și care contribuie la menținerea echilibrului în ecosistemul mediteranean. Există posibilitatea vizitării acestor câmpii, cu barca, pe trasee bine stabilite.

Însă, ceea ce dă renumele Ibizei este viața de noapte trăită cu intensitate. În orașul reședință a celei de-a treia dintre Insulele Baleare sunt concentrate mai multe cluburi, discoteci și pub-uri decât în oricare alt oraș din Europa. La auzul strigătelor de luptă „Vamos a la Playa!“ și „Let’s go party!“,  milioane de turiști dau năvală, ocupând plajele însorite sau dicotecile.

După apusul soarelui, străzile se umplu de petrecăreți în căutare de noi aventuri. Terasele și pub-urile devin neîncăpătoare iar disco-busurile fac naveta de la apus și până la răsărit, între cluburi și discoteci, transportându-i pe toți cei ce vor să ajungă cât mai repede la distracție.

Muzica celor mai renumiți DJ răsună noapte de noapte, în localurile cele mai renumite din lume, Pacha, El Divino, Space, Amnesio, Es Paradis, Privilege, Eden, Heaven, Zoo Project, Circoloco, Blu, Martina etc.

Ibiza, insulele Baleare: nu meroasele cluburi se umplu pana la refuz data cu venirea serii. Cele mai tari petreceri se intampla aici!
Ibiza, insulele Baleare: nu meroasele cluburi se umplu pana la refuz data cu venirea serii. Cele mai tari petreceri se intampla aici!

Chiar dacă nu ești amator de muzică electronica, este obligatoriu să faci un popas într-una dintre aceste locații. Este ca și cum ai merge la un meci de fotbal pe Camp Nou (pentru că ne aflăm în Spania) sau pe Old Trafford. Atmosfera este unică, incendiară  iar senzațiile pe care le încerci aici nu le vei trăi în nici un alt loc.

Toate acestea fac din Ibiza cea mai populară dintre Insulele Baleare. Acesta este locul în care toate visele hedoniste prind contur, transformându-se în realitate. Toți cei care îi calcă pământul o dată și iau contact cu ceea ce se întâmplă aici sunt dornici să revină, an de an, atrași de puterea magnetică a insulei.
Asa ca: „Vamos a la Playa!“ și „Let’s go party!“ direct in Ibiza!

Insulele Baleare: Ibiza – capitala alba a distracției europene
Insulele Baleare: Ibiza – capitala alba a distracției europene

Share This:

Post Comment